Gyerekkorom óta szenvedély az elektronikus zene, egyszerűen imádom, megszállottja vagyok. Semmi más nem tud ennyire lekötni, feltölteni, inspirálni. Azt hiszem, a pályaválasztásnál is ebbe az irányba kell elindulnom, ezt a vonalat kell erősítenem, mert ez tesz boldoggá.

Nyakamon a felvételi, és én hihetetlen stresszesnek élem meg ezt az időszakot, mert mindenki azt várja el tőlem, konkrét, határozott elképzelésem legyen, pedig nincs. Természetesen már itthon is elhangzott a nagy kérdés, mi leszek, ha nagy leszek. Ilyenkor többnyire valami kitérő választ adok, vagy elviccelem, mindent megteszek, hogy ne kelljen erről komolyan beszélgetni, mert ha bárkinek megemlítem, hogy külföldi DJ karrierről álmodom, lehurrog vagy kinevet.

Persze, nyilván nem eszik ennyire forrón a kását, senki sem úgy jött ki a szakközépből, hogy felült a repülőre és elment külföldi menő klubokba zenét keverni. Amennyire utána tudtam nézni, itthon is vannak OKJ-s végzettséget adó képzések, ami után az ember DJ-nek nevezheti magát, de egyrészt nem tudom, ezek mennyire elfogadottak külföldön, másfelől pedig elég borsos áruk van, egy diákmunkás számára szinte elérhetetlenek, főleg hogyha még egy alap felszerelést is be kell szerezni, amin egy kezdő gyakorolni tud. Ahogy az itthoni szettemet végigmérem, ez aligha lesz elég, hogyha tényleg komolyan gondolom, és karriert szeretnék építeni – márpedig szeretnék, mindennél jobban! A következő felmerülő probléma a nyelvtudás, nehéz eladni magad, hogyha nem érted az adott ország nyelvét. Németből érettségiztem, illetve angolt tanultam középiskolában, de ezek egyáltalán nincsenek olyan szinten, hogy piacképes legyek.

Ami viszont pozitívum, hogy anya végre kezd komolyan venni, leültünk egyik este és átbeszéltük, mik a terveim, és mik hiányoznak ehhez, és ő ebben mit tud segíteni. Továbbra is fenntartással fogadja a nagy álmomat, de talán érthető, amikor ő volt fiatal, még kazettás magnóra táncoltak a fiatalok, teljesen ismeretlen számára ez az egész világ, főleg azt fogadja nehezen, hogy ezzel pénzt is lehet keresni, nem csak egy kamasz fiú hobbija, amit majd kinő.

Felhívtam néhány céget, akik DJ képzéssel foglalkoznak, az érdekelt, hogyan lehet minél olcsóbban, gazdaságosabban piacképes tudást szerezni. Összesen két helyen mondták, hogy van részletfizetési lehetőség, de még így is olyan magas a havi részlet, hogy anyának el se mertem mondani, illetve egyetlen helyen van ösztöndíjas tanfolyam, de nehéz bekerülni, és idén már betelt, jövőre próbálkozzak.

Beszéltem Zolival a terveimről, mesélte, hogy egy osztálytársa külföldre ment, ott gyűjtött pénzt a továbbtanulásra, nagyon lelkes lettem, otthon egyből rákerestem az ausztriai munkákra. Millió lehetőség közül válogathat az ember, fel is hívtam néhány ügynökséget, sok helyen irreálisan sok pénzt kérnek közvetítői díj gyanánt, máshol nyelvtudás nélkül ígérnek milliókat. Alig vártam, hogy anya hazaérjen, és együtt böngésszünk.

A Tiroli Álláskereső honlapján olvasott visszajelzések nagyon meggyőzőek voltak, felhívtuk őket, az ügyintéző részletesen tájékoztatott mindenről, mennyi fizetés várható, milyen típusú munkákat kínálnak, milyen nyelvtudás szükséges. Említettem, hogy nincs még német nyelvű önéletrajzom, de a hölgy azt mondta ez nem akadály, segítenek elkészíteni a motivációs levelekkel együtt. Megbeszéltünk egy telefonos próbainterjút, ahol felmérik a német nyelvtudásom, ez alapján döntik el, fogadják-e a pályázatomat, nyelvtudás nélkül nem tudnak munkát kínálni.

Anyu nem éppen boldog, folyton aggodalmaskodik, hogy az ő kicsi fia Ausztriába megy dolgozni, külföldön fog lakni, élni, próbál meggyőzni, maradjak itthon, menjek egyetemre, és persze megértem, hogy ez rossz neki, de neki is meg kell értenie, hogy ez nekem egy hatalmas lehetőség. Mindössze kettő szezon alatt össze tudom spórolni a DJ képzés, és a kezdő felszerelés árát, emellett tanulom a nyelvet, fejlesztem magam, és dolgozom, kapcsolatokat építek. Ahol idén nyáron még koktélokat szolgálok fel, lehet, hogy jövőre ott tartom az első önálló estémet, mint DJ, sose lehet tudni. Felajánlottam neki, hogy majd meglátogathat, ha tehetem én is hazajövök, és minden nap beszélek vele, nem kell aggódnia miattam. Látja, hogy elszánt vagyok, de félt engem.

Abban egyeztünk meg, ha a külföldi munka mégsem tetszene, vagy esetleg mégis lemondok a fényes DJ karrieremről, hazajövök, és jövőre jelentkezem egyetemre, ez neki is elfogadható volt.

Holnap után lesz a próbainterjúm, úton-útfélen német nyelvű írásokat bújok, ezt most nem akarom elszúrni, és tudom, hogy nem is fogom. J