Az ember életét teljes mértékben kitöltik az elektromos eszközök. Mosógép, számítógép, tévé, mobiltelefon, mosogatógép, klíma és még hosszan sorolhatnám… Szinte tényleg minden árammal működik. Igaz, hogy manapság a legtöbb gyártó törekszik arra, hogy minél inkább energiatakarékos eszközöket gyártson, ezáltal segítve a felhasználókat arra, hogy környezettudatosabb legyen és a villanyszámlája se legyen az egekben. Az ember pedig ott szeret spórolni, ahol csak tud, hiszen minek költsünk valamire többet, mint amennyit feltétlenül muszáj?

napelemHa valaki mondjuk a villanyszámláján szeretne spórolni, akkor jó megoldás lehet a napelem. Mondjuk biztos sokakban felmerül a kétely, hogy az mind szép és jó, hogy napelem rendszerrel rengeteget lehet spórolni, de ahhoz először azt meg is kell venni. Tény, hogy a napelemek megvásárlása és telepíttetése nem kis kiadás, de hosszú távon a rá kiadott pénz sokszorosa megtérül. Éppen ezért érdemes előre gondolkodni. Ha az ember eldönti azt, hogy napelemeket szeretne, akkor érdemes korán elkezdeni spórolni rá, hogy minél hamarabb összejöhessen a szükséges összeg és teljesülhessen az álom, vagyis a saját napelem rendszer.

Arról egyszer már írtam, hogy Dáviddal hogyan ismerkedtünk meg, költöztünk össze és vásároltuk meg életünk első házát. Noha a szerelmünk nem végződött jól, mivel kiderült, hogy egyáltalán nem vagyunk egymáshoz valók, de a közösen vásárolt házat én kaptam meg a válás után. Sokan biztos kiugranának a bőrükből ezt hallva, de eleinte azért igencsak megijedtem, hogy mit kezdjek magammal egyedül egy hatalmas házban. Mert hát nem kicsi a ház, úgy építettük, hogy ott fogjuk leélni az életünket sok gyerekkel és kutyával. Nos, azóta se házasság, se gyerek, sőt, még kutyáim sincsenek, viszont legalább a ház miatt nem kell aggódnom. Bármennyire is úgy éreztem először, hogy a napelemes rendszerek nem nekem valók, mégis beadtam a derekam Dávidnak. És milyen jól tettem! Ha nem lennének napelemek a házon, akkor sokkal magasabb lenne a villanyszámlám, főleg a nyári hónapokban, amikor a meleg miatt szinte non-stop megy a klíma. Hát igen… Lehet spórolni a napelemekkel, az már biztos.

Érdekes, hogy a Dáviddal való kapcsolatomnak és házasságomnak az a legnagyobb hozadéka, hogy napelemek boldog tulajdonosa vagyok. Legalább valamire jó volt ez a dolog azt leszámítva, hogy már pontosan tudom, hogy milyen férfire NEM vágyom.

Eleinte még érdekes volt, hogy komoly zenét hallgat és zeneszerző, de egy idő után szörnyen idegesített az, hogy lehurrogta az én zenei ízlésemet. Mi van akkor, ha szerintem a Carpe Diem együttes Álomhajó című száma egy mega sláger és sosem leszek képes megunni? Lehet, hogy nincs mögötte akkora zenei tudás, mint Bach szimfóniái mögött, mégis sokkal jobb kedvem lesz ha meghallgatom, mint akármilyen komolyzenétől valaha. Dávid szerint nem vagyok elég kifinomult. Szerintem meg ő túl sznob. Mindegy is, nem csak a különböző zenei ízlésünk miatt ment tönkre ez a házasság, de szerintem azért szerepet játszott ez is. A válás óta azonban amikor itthon vagyok mindig gőzerővel bömböltetem a hifin a legnagyobb elektronikus slágereket. Csak azértis.

És mi a tanulság a történetemből? Talán egyrészt az, hogy néha érdemes engedni a párunk elképzeléseinek, még akkor is, ha ahhoz elsőre nem fűlik a fogunk. Másrészt pedig talán az, hogy nem érdemes benne maradni egy rossz házasságban, hiszen a saját boldogságunkat kell előtérbe helyezni, főleg akkor, amik még közös gyerek sincs, aki megsínylené a dolgot.

Persze azért azt nagyon remélem, hogy hamarosan rám talál az igazi. Vagy én találok rá. A részletek nem számítanak. A lényeg az, hogy nagyon szeretném már megtalálni életem párját, aki mellett boldog lehetek, aki szereti az Álomhajót és akivel benépesíthetjük ezt a hatalmas házat. Na igen, legalább a házvásárlással nem kell törődnünk jövendőbeli Mr. Nagy Ő-vel.